Окрім магазинного, фабричного мила, яке робиться у промислових масштабах, існує мило ручної роботи. Таке мило здебільшого можна побачити на ярмарках, фестивалях у хенд мейд майстрів або у соцмережах на сторінках миловарів і локальних брендів-виробників.
Мило ручної роботи умовно можна поділити на дві великі групи:
- Мило з готової мильної основи.
- Мило «з нуля».
Мило з основи
Мило з основи — це мило, яке роблять із готової мильної основи.
Основу нарізають шматочками, розтоплюють на водяній бані або мікрохвильовій печі. Потім додають колір та аромат за бажанням, усе добре розмішують і виливають отриману суміш у бажану форму.
Коли основа затвердіє, мило дістають із форми і ним можна одразу користуватись. Або підібрати гарне пакування, запакувати і подарувати або продати мило ручної роботи.
Що таке мильна основа?
Дуже часто знайомство зі світом миловаріння починається саме з мила із основи.
Мильна основа — це мильна “база”, яка створюється на великих виробництвах, за допомогою олій та різних поверхнево-активних речовин. На відміну від промислового мила, у мильній основі використовуються не такі агресивні ПАВ. У її складі багато гліцерину, різних олій.
Мильною основою можна користуватися одразу в чистому вигляді без додаткових маніпуляцій з нею.
Але її сенс полягає у можливості створення індивідуальних виробів ручної роботи. Працюючи з основою, кожен може створити виріб ручної роботи.
Для цього лише потрібно розтопити основу до рідкого стану, додати бажані компоненти, залити мильну суміш у форму та дочекатися застигання. І все! Мило готове.
Мильна основа буває різною:
- прозорою або білою,
- з різними доповненнями: медова, кремоподібна, з маслом ши (каріте), оливкова,
- швидко- та довгозастигаючою.
В Україні користується популярністю англійська мильна основа (Stephenson Group Limited). Вона відрізняється високою якістю та дуже різноманітним асортиментом. Останнім часом зʼявились і вітчизняні вирбники, наприклад, “NERI”.
Крім традиційних мильних основ, їх виробники розширюють свій асортимент та випускають різноманітні косметичні основи, за допомогою яких можна зробити своїми руками шампуні, бальзами, гелі для душу, креми для рук або обличчя.

Косметичні основи — це ідеальний варіант для початку, бо умовно готовому продукту, можна надати бажаних додаткових характеристик за лічені хвилини.
Важливо те, що контролювати початковий склад основи неможливо.
Повний контроль над складом і властивостями мила можливий тільки, якщо варити натуральне «мило з нуля».
Про натуральне мило ми ще поговоримо нижче.
Як зробити мило ручної роботи вдома?
Найпростіший варіант зробити мило в домашніх умовах — це придбати стартовий набір, в якому вже є усе необхідне для створення та упаковки 2-3 шматочків мила.
Також можна самостійно знайти інгредієнти у спеціалізованих інтернет-магазинах для миловаріння. Різноманітність форм, ароматів та кольорів просто вражає.
І мабуть, найцікавіший варіант — відвідати майстер-клас з миловаріння. Це дуже захоплюючий процес, особливо, для дітей.
Але, якщо такої можливості немає, безліч безкоштовних відео майстер-класів можна знайти в YouTube.
Якщо після цього зацікавленість милом буде тільки зростати, на допогу прийдуть профільні спільноти майстрів на фейсбуці або в інстаграм.
Мило з основи забезпечує безмежні варіанти для творчої реалізації. З нього можна створювати справжні шедеври. Чого тільки варте мило зі світлиною або зображенням, тематичні композиції або мильні букети рівня професійної флористики.
Натуральне мило з нуля
Мило з нуля — це мило, зварене за рецептом (який попередньо складають у спеціальній програмі), коли змішують лужний розчин із рослинними оліями (деякі використовують і тваринні жири).
В результаті чого відбувається реакція омилення — лужний гідроліз жирів. Простими словами — це розпад складної речовини при взаємодії з водою.
У ході цієї хімічної реакції утворюються гліцерин та солі карбонових кислот. Це і є мило. Якщо просто змішати луг та жири мила не вийде. Для цього жирам потрібна вода, завдяки якій відбувається взаємодія із лугом.
Це одна з найголовніших відмінностей. У милі з нуля гідроліз відбувається буквально “на очах”. У мильній основі ця реакція вже відбулася, тобто вона вже має солі жирних кислот і по суті є милом і гліцерином.
Переваги і недоліки у виготовленні натурального мила
Кількість миловарів, які створюють натуральне мило останніми роками значно зростає. Проте у кількісному співвідношенні миловарів, які використовують готову мильну основу більше. І на це є ряд причин:
- Виготовлення мила з нуля більш складніший та небезпечніший процес. Робота із лугом завжди пов’язана з ризиком і не кожен готовий піти на це. Але, дотримуючись правил техніки безпеки, виготовлення натурального мила перестає здаватися складним і незрозумілим.
- Мило з нуля фінансово більш витратне. Щоб купити все для мила ручної роботи потрібна невеличка сума. Самий простий набір для миловаріння можна самостійно скласти і придбати на суму до 200 грн.А для виготволення натурального мила з нуля потрібна відчутна сума грошей на початкову закупівлю інструментів та інгредієнтів, на відвідування професійного майстер-класу або придбання онлайн курсу по виготовленню мила. При цьому, впевненості в тому, що ви точно варитимете мило надалі немає.
- Мило з нуля потребує більше часу. Для виготовлення натурального мила часу потрібно набагато більше, і на підготовку, пошук потрібних інгредієнтів, і на складання рецепту, і на безперервне навчання.
- Мило з нуля потребує більше теоретичних знань. Без попередньої теоретичної основи процес виготовлення натурального мила неможливий. У будь-якому майстер-класі обов’язково буде вступна теоретична частина, основи техніки безпеки, без яких заняття не розпочнеться.Як мінімум, спочатку доведеться витратити час і сили на пошук потрібної інформації і далеко не один раз. І хоча інформації з миловаріння досить багато в інтернеті, знайти, обрати та відібрати якісну і необхідну інформаію не так просто, як здається на перший погляд.
- Більш висока вартість готового продукту. Мило з нуля — продукт, вартість якого, як мінімум у 2 (а то й 3-4 рази) вища, ніж мила з основи, не кажучи вже про фабричне мило. Разом з тим, у світовій спільноті найбільш популярне виготовлення натурального мила з нуля.
Натуральне мило — це продукт, властивості, характеристики і якість якого можна контролювати самостійно від «А до Я».
Це означає, що майстер повністю контролює склад свого продукту, впливає на його кінцеві властивості, характеристики. Це дає повну свободу адаптації рецептури під конкретні потреби.
І ще один важливий момент. Натуральне мило — це крок до життя у стилі “Zero waste“.
Як зробити натуральне мило в домашніх умовах
Зварити мило з нуля можна виключно після попередньої підготовки. Бажано відвідати майстер-клас чи пройти повноцінне онлайн навчання у майстрів.
Для першого мила бажано обрати простий, а головне, перевірений рецепт. Також потрібно придбати необхідні інструменти та інгредієнти. Памʼятайте, важливо купувати якісні компоненти із гарними термінами придатності.
Попередньо потрібно підготувати робочий простір і обов’язково дотримуватися техніки безпеки.
Ця тема дуже широка та різноманітна, зі своїми нюансами та особливостями. Ми розкриватимемо її надалі в наших статтях.
Бажаємо творчого натхнення і приємного миловаріння.